17 Jun

STAAB Residence / Chen + Suchart Studio LLC

first_imgArchDaily “COPY” Manufacturers: Western Window Systems Photographs Architects: Chen + Suchart Studio LLC Area Area of this architecture project STAAB Residence / Chen + Suchart Studio LLCSave this projectSaveSTAAB Residence / Chen + Suchart Studio LLC 2013 Houses ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/510479/staab-residence-chen-suchart-studio-2 Clipboard Projects Verge Design, Joby Dutton Photographs:  Matt Winquist Manufacturers Brands with products used in this architecture project Save this picture!© Matt Winquist+ 32 Share CopyAbout this officeChen + Suchart Studio LLCOfficeFollowProductsSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesScottsdaleUnited StatesPublished on May 28, 2014Cite: “STAAB Residence / Chen + Suchart Studio LLC” 28 May 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassCompositesMitrexPhotovoltaic Solar Cladding – BIPV CladdingPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemArmchairsUniForArmchair – ParigiLouvers / ShuttersBruagShading Screens – Perforated Facade PanelsAluminium CompositesSculptformAluminium Façade BladesCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemWire MeshJakobWebnet in a Gymnasium in GurmelsDoorsLinvisibileLinvisibile Pocket Door | MareaPaintKEIMMineral Paint for Concrete – KEIM Concretal®-WLouversReynaers AluminiumSolar ShadingHandlesFormaniFitting Collection – ARCMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream United States Area:  279 m² Year Completion year of this architecture project AED Structural Engineers Inc, Christopher J. Sosnowski CopyHouses•Scottsdale, United States Project Team:Szu-Ping Patricia Chen Suchart, Thamarit SuchartCity:ScottsdaleCountry:United StatesMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Matt WinquistRecommended ProductsDoorsLibartVertical Retracting Doors – Panora ViewDoorsVEKADoors – VEKAMOTION 82Enclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreDoorsC.R. LaurenceCRL-U.S. Aluminum Entice Series Entrance SystemText description provided by the architects. The context for this site consists of larger homes on one-acre lots.  Aesthetically, the neighboring houses’ architectural language is more often than not, associated with speculative developer trends and styles, rather than an integrated understanding of the site, the views, and other opportunities.  As a result, the project required a strategy which would edit out the immediate context of this neighborhood while focusing on distant views of the McDowell Mountains to the north and the valley to the south and southwest.  The project also sought to create a protected courtyard space for the backyard and pool area as an immediate focus for the lower level of the house in contrast to the second level taking advantage of the more distant views.Save this picture!Courtesy of Chen + Suchart StudioThe house presents itself as a series of sand-blasted 12-8-16 masonry walls upon which a stainless steel and glass clad volume floats.  The masonry walls are solid with minimal openings in order to edit out the existing context of the neighborhood while also ensuring privacy.  In specific locations associated with the entry courtyard and the outdoor space for a guest bedroom, the masonry gradually opens up its coursing to allow for light and air.  A separate weathering steel plate clad volume to the south houses the garage while also providing privacy to the pool area and backyard from a neighboring house.  Save this picture!Floor PlanEntering into the residence takes one along a monolithic field of desert grasses and through a portal created by two masonry walls and the volume above.  One is ushered into a garden space while being focused on the views north of the McDowell Mountains.  This garden space offers an area of repose in order to mentally dispose of the immediate context of the neighborhood before entering the house. Save this picture!© Matt WinquistUpon entering, the main living space is configured as one uninterrupted volume of space.  These public spaces open immediately to the pool and backyard living areas by means of sliding glass panels that fully disappear.  The entry garden is maintained as part of the living space’s experience by the stair being as visibly open as possible while maintaining definition to the entry area.  Save this picture!© Matt WinquistAn adjacent series of spaces in between two masonry walls house two guest bedrooms each having their own distinctive experiences of the site.  One is focused on the immediate backyard area while the other is focused on the more distant view to the north.  One larger bathroom space separates these two bedrooms while the water closet, walk in shower and bath configuration also maintains a focused view to the north.  Save this picture!Floor PlanThe master suite and office are located in the volume above.  A panoramic view of the McDowell Mountains to the north is offered in each of these second level spaces.  The master bedroom, dressing, and bathroom spaces are configured as one large suite in order to provide an open relationship while emphasizing the panoramic quality of the view to the north.  The roof overhangs located on the south and west sides mitigate the solar heat gain while also providing a patio space overlooking the courtyard space.Save this picture!© Matt WinquistThe upstairs volume is clad in 11 gage 4’ wide stainless steel plate cut to length directly from the coil, and 1” insulated glass panels with a silver colored high performance thermal coating.  The strategy of the cladding for this volume was to create an envelope that would best absorb the environment and allow for a varying perception of color and finish throughout the day. Save this picture!SketchProject gallerySee allShow lessLight Matters: Mashrabiyas – Translating Tradition into Dynamic FacadesArticlesDiamond Hill Crematorium / Architectural Services DepartmentSelected Projects Share “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/510479/staab-residence-chen-suchart-studio-2 Clipboard Year:  STAAB Residence / Chen + Suchart Studio LLC Construction Company: Structural Engineering: last_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *