17 Jun

Sky Cave House & Clinic / IKAWAYA Architects

first_imgCopyMixed Use Architecture, Clinic, Houses•Japan 2020 “COPY” Area:  452 m² Year Completion year of this architecture project Photographs:  Akinobu KawabeArchitect In Charge:IKAWAYA ArchitectsDesign Team:Atsushi Ikawa, Jin Kitazawa, Yuki ImadaStructural Engineer:yAt Structural Design OfficeMechanical Engineers:Zo Consulting EngineersGarden Design And Construction:SOLSOConstruction:EIKO CONSTRUCTIONCountry:JapanMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Akinobu KawabeRecommended ProductsGlassSolarluxGlass Canopy – SDL AcubisWindowsRodecaAluminium WindowsWoodTechnowoodPergola SystemsEnclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornText description provided by the architects. Welcoming calmness, comfort and light to the north garden in front of the railway station in central Tokyo.Save this picture!© Akinobu KawabeSave this picture!First Floor PlanSave this picture!© Akinobu KawabeThe site is adjacent to a railway station in Meguro ward, Tokyo. There is an elevated railway to the east and a neighboring building to the west of the site. To the north, across from the front road of the site, there is a forest, which you merely see around stations. Beyond the forest, you would see the city of Shibuya and further to Shinjuku. The two-family house has a clinic on the ground floor and two floors above for each family. We decided to plan three gardens of different characters.Save this picture!© Akinobu KawabeEntering the gate to the clinic on the ground floor, a garden of deciduous trees and stone paving welcomes the visitor. As you look up, all you would see is the clear sky as the deciduous trees cleverly hides the neighboring elements. You would feel as if you are visiting a single-story building. This garden provides a relaxing atmosphere to the visitor instead of giving a sense of intimidation.Save this picture!© Akinobu KawabeThe second floor is a residential space for their grandmother. In order to block noise of trains and views from the neighboring buildings, the residential space was planned to face the courtyard garden to the south which is surrounded by 6m high walls. The exterior wall of the courtyard wall is finished roughly with paint or wood planks which the noise diffuses as it reflects off the wall, achieving a certain level of quietness.Save this picture!© Akinobu KawabeSave this picture!Site PlanThe third floor is mainly used by the young family. With a forest that spreads to the north and a view of Shibuya and Shinjuku far out beyond, we planned a wide opening and a terrace that faces the forest. However, we were required to enclose the terrace with partition walls and a deep eave in order to block the noise of trains and views from neighboring buildings. On the other hand, by extending the eave and erecting a wall, we would ourselves cast a shadow to the forest. To enable natural sunlight to reach the forest, we filleted the edges of the building. As a result, the building’s interior became a cave-like space, which embraces you and fills the space with a sense of security. Technically, the filleted shape raises the visible sky ratio, which reduces the sense of intimidation of the building when looked above from the front road.Save this picture!© Akinobu KawabeProject gallerySee allShow lessHouse Within / Arch.LabSelected ProjectsConcrete Shell House / IKAWAYA ArchitectsSelected Projects Share Sky Cave House & Clinic / IKAWAYA ArchitectsSave this projectSaveSky Cave House & Clinic / IKAWAYA Architects Projects Architects: IKAWAYA Architects Area Area of this architecture project CopyAbout this officeIKAWAYA ArchitectsOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsMixed Use ArchitectureHealthcare ArchitectureHealthcareclinicResidential ArchitectureHousesTokyoOn FacebookJapanPublished on January 14, 2021Cite: “Sky Cave House & Clinic / IKAWAYA Architects” 13 Jan 2021. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – LogisVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StonePartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsTiles / Mosaic / GresiteCupa PizarrasVentilated Facade – CUPACLAD UprightGlassLAMILUXGlass Roof PR60ConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight Skylights in ExperimentariumMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Copper FinishesStonesFranken-SchotterWall Covering & CladdingWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusSwingsStudio StirlingHanging Chair – BasketWallcovering / CladdingArrigoni WoodsWood Cladding – AcousticMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?东京天空洞穴住宅诊所 / IKAWAYA Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/954814/sky-cave-house-and-clinic-ikawaya-architects Clipboard Year:  Photographs Japan Mixed Use Architecture ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/954814/sky-cave-house-and-clinic-ikawaya-architects Clipboard Save this picture!© Akinobu Kawabe+ 31Curated by Hana Abdel Share “COPY” Sky Cave House & Clinic / IKAWAYA Architectslast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *